Desery śląskie

Jak w każdym regionie Polski tak i na Śląsku istnieją tradycyjne wypieki i desery. Należy jednak pamiętać, że desery śląskie są bardzo bogate i urozmaicone. Ciasta cieszą się wspaniałym wyglądem oraz smakiem. Większość śląskich słodyczy składa się z masy różnorodnych bakalii, co sprawia, że potrawy te są drogie i spotykają się z dużym uznaniem. Świąteczne desery to przede wszystkim moczka, głównym jej składnikiem jest piernik, kompot, owoce suszone oraz mnóstwo przeróżnych bakalii.

Jest tradycją na śląskim stole wigilijnym. Obok niej istotna rolę odgrywają makówki, nie jest to nic innego jak mak, bułki oraz bakalie przede wszystkim orzechy oraz rodzynki. Nie zapominajmy jednak o kołoczu śląskim, który ma także swoją tradycję. Młodzi noszą go sąsiadom przed ślubem, popularny także na nowy rok. Znany jest głównie z masą makową oraz serową, popularny również z owocami głównie z jabłkami, posypany oczywiście obficie kruszonką. Kolejnym wypiekiem są kreple śląskie, inaczej pączki śląskie smażone na śląsku z nadzieniem lub bez, w kolorze brązowym.

Zdjęcie do artykułu znalezione na stronie Pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *