Potrawy na Barbórkę

Śląsk bardzo bogato obchodzi wszelkie święta. Na stole wówczas goszczą tradycyjne potrawy śląskie. Są to potrawy zapisane zarówno dla świąt Wielkanocnych jak i Bożego Narodzenia. Ale województwo śląskie to także górnictwo. Rozwój gospodarki przemysłowej. Większość ludzi przyjechała właśnie tutaj za pracą na kopalni. Dzisiaj na Śląsku, nadal większość rodzin, jest rodzinami robotników. Do dzisiaj w górnictwie obchodzone jest święto 4 grudnia. Jest to święto patronki górnictwa św. Barbary. Górnicy w tym czasie świętują.

Spotykają się przy stole gdzie jedzą, piją, śpiewają, wspominają, opowiadają sobie dowcipy. Nie ma wówczas podziału młody czy stary wszyscy są sobie równi, bez względu na wiek czy stanowisko w górnictwie. Na stole podczas świętowania nie może zabraknąć także kuchni śląskiej. Na stole goszczą przede wszystkim golonka z kapustą, piwo, krupnioki, śląska kiełbasa z musztardą oraz tradycyjny garnuszek górniczy. Są to przede wszystkim ziemniaki, płaty mięsa oraz fasola szparagowa. Są to potrawy bardzo sycące, kaloryczne, ale także chłopskie.

Zdjęcie do artykułu znalezione na stronie Wikipedia.org

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *