Potrawy śląskie mniejszej wagi

Kuchnia śląska składa się nie tylko z dań głównych, tłustych kalorycznych jak twierdzą niektórzy. To nie tylko desery i wypieki, cieszące się wielką sławą oraz niezapomnianym smakiem. To także dodatki, które mimo niewielkich rozmiarów, sprawiają, że dania raz zjedzone na śląsku pozostawiają ślad w pamięci nie jednej osoby. Będąc na śląsku do dania bardzo często podawana jest modro kapusta, szczególnie z kluskami i roladą. To jest tylko czerwona kapusta z przyprawami ugotowana do odpowiedniej miękkości.

Cieszy się jednak ona bardzo dużą popularnością. Kolejnym dodatkiem, mało znanym jest deser szpajza, spotykany głównie o smaku cytrynowym, czekoladowym oraz śmietanowym. Gości na stołach głównie na wielkich uroczystościach np. komunie oraz wesela. Podawana jest w miskach. Kolejną bardzo istotną potrawą śląska jest szalot. Jest to pyszna surówka składająca się z śledzi, ogórka kiszonego, cebulki, ugotowanych ziemniaków, jajek. Jest przepyszna podawana zarówno na małych jak i wielkich uroczystościach w województwie śląskim.

Zdjęcie do artykułu znalezione na stronie Ewawachowicz.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *