Śląska chluba

Kuchnia śląska spotykana jest we wszystkich regionach śląskich. Istnieje jednak ona coraz bardziej modyfikowana przez kelnerów, bardziej w celu ułatwienia sobie pracy, niż ze względu na walory smakowe. Każdy kto zna jednak prawdziwą kuchnię śląską wie, że te modyfikacje są zbędne. Gdyż najsmaczniejszą kuchnią śląską była, jest i będzie kuchnia tradycyjna przekazana nam przez dalsze pokolenia. Niestety kuchnia śląska ma w swoim zestawie potrawy, które wymagają czasu oraz zaangażowania osoby przygotowującej.

Mało tego wymaga pewnej sprawności i obeznaniu, jest więc trudna dla nowicjuszy. Cieszy jednak niesamowitym, wręcz niezapomnianym smakiem, bardzo estetycznym wyglądem. Podawana jest na wielkich uroczystościach rodzinnych takich jak komunie, wesela, urodziny. Zaspokaja nawet najbardziej wybrednego smakosza. Kuchnia śląska raz spróbowana pozostawia po sobie ślad. Każdy, kto jej raz zasmakował będzie za jej smakiem tęsknił i próbował go odzyskać w swojej kuchni. Pamiętajmy jednak, że prawdziwa kuchnia śląska jest tylko na Śląsku.

Zdjęcie do artykułu znalezione na stronie Wikipedia.org

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *