Śląskie Boże Narodzenie

Święta Bożego Narodzenia na Śląsku to czas wielkich przygotowań. Nie mam tu na myśli jedynie ubieranie choinki, robienie ręcznie ozdób. To także rytuał przygotowywania śląskich potraw świątecznych. Na prawdziwym śląskim stole nie ma barszczu z uszkami czy zupy grzybowej, gości natomiast zupa rybna. Bardzo popularna na śląsku jest także zupa zwana żurem, gotowana na karpich głowach. Skąd taki pomysł? Przede wszystkim to nie pomysł, tylko oszczędność śląskich gospodyń.

W prawdziwym śląskim domu nic się nie marnuje, wszystko musi zostać wykorzystane. Oprócz zupy goszczą przede wszystkim ryby, np. karp pieczony, śledzie opiekane, śledzie w śmietanie. Bardziej deserowe znane są makówki oraz moczka. Mało kto wie, że moczka występuje w dwóch wersjach. Pierwsza słodka, czyli wszystkie bakalie, kompot z agrestu oraz czekolada, oraz druga wersja na bazie warzyw głównie korzenie konopi, które są bardzo zdrowe. Wigilia to na Śląsku czas wielkiego ucztowania i spotykania się przy zapełnionym po brzegi stole.

Zdjęcie do artykułu znalezione na stronie Pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *