Weselny obiad

Kuchnia śląska spotykana jest coraz częściej na weselach i innych dużych przyjęciach w całej Polsce. Cieszy się ogromną popularnością gdyż jest bardzo smaczna i zaspokoi nawet najbardziej wybrednego smakosza. Najpopularniejszym obiadem na Śląsku jest nudelzupa, a na drugie kluski śląskie, rolady oraz modro kapusta. Kluski śląskie to nic innego jak ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę z dodatkiem mąki ziemniaczanej, natomiast nasze regionalne rolady to wołowina rozbita na plastry z dodatkiem ogórka, cebulki oraz boczku, posmarowana musztardą i zawinięta.

To danie jest bardzo popularne na Śląsku jako danie niedzielne, natomiast w innych regionach Polski bardzo często podawane jest na komuniach, weselach. Jedni twierdzą, że kuchnia śląska jest tłusta, kaloryczna i niezdrowa, oparta tylko na ziemniakach prawdziwi Ślązacy jednak wiedzą, że nasze dania powodują, że człowiek jest dobrze pojedzony i zadowolony. Dania kuchni śląskiej są proste i skomplikowane, ale przede wszystkim są pyszne.

Zdjęcie do artykułu znalezione na stronie Pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *