Zupy śląskie

Zupy goszczą na każdym stole, jedni je lubią bardziej, inni twierdzą, że zupą się nie da najeść. Nikt się jednak nie zastanawia gdzie ta zupa ma swoją tradycję, skąd ona pochodzi. Zupy śląskie stają się coraz bardziej popularne w całej Polsce. Jedną z najbardziej popularnych zup jest żur śląski. Jest to zupa na zakwasie chlebowym, który wyrabia się parę dni szybciej, najlepiej w kamiennym garncu. Zakwas taki to nic innego jak mąka żytnia, skórki chleba, czosnek, przyprawy i woda.

Na tak przygotowanym zakwasie można przygotować śląski żurek. Należy jednak pamiętać, że do prawdziwego śląskiego żurku nie dodaje się ani jajek ani grzybów, ale za to boczek. Siemieniotka, jest to kolejna zupa śląska, goszcząca na stole wigilijnym, bardzo mało popularna nawet wśród Ślązaków powoli zanika, jej głównym składnikiem są nasiona konopi. Kolejną śląską zupą jest wodzionka, gościła i gości do dzisiaj na wielu stołach. Jej głównymi składnikami jest woda, chleb, czosnek, tłuszcz zwierzęcy. W bogatszej wersji można natomiast dostrzec przyprawy.

Zdjęcie do artykułu znalezione na stronie Cannabisnews.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *